Morkų pyragas su sūrio kremu

Daug angliavandenių
Arrow down

Morkų pyragas su sūrio kremu

Šis morkų pyrago receptas yra mano mėgstamiausias dėl kelių priežasčių.

1. Šis pyragas yra nepaprastai skanus ir drėgnas. Tortas viduje yra labai purus ir švelnus. Morkos čia – vakarėlio esmė, todėl šiame recepte nerasite razinų, ananasų ar obuolių tyrės. Šviežiai kepinti ir smulkinti pekano riešutai yra neprivalomi, bet, jei atvirai, jie yra tiesiog būtini. Galiausiai, dėl lengvo ir gaivaus kreminio sūrio glaisto šis pyragas yra visiškai nepralenkiamas.

2. Šis pyragas yra saldus, bet ne per saldus. Kai kurie morkų pyragaičiai yra nepaprastai saldūs ir riebūs, su milžiniškais kremo sluoksniais, kad net sunku nuryti. Kita vertus, kai kurie „sveiki“ pyragai yra sausi ir nuviliantys, su vos įžvelgiamu kremo kiekiu. O šis pyragas yra tas tobulas vidurėlis.

3. Šis morkų pyragas yra paprastas ir lengvai pagaminamas. Viename dubenyje sumaišome sausus ingredientus, kitame – skystus, ir sumaišome juos abu. Lengviau nebūna!

4. Šis pyragas pagamintas iš sveikų ingredientų, bet niekas to nė nepastebės. Receptui reikia viso grūdo miltų, o ne apdorotų kvietinių miltų (nors galite naudoti ir paprastus). Vietoje rafinuoto augalinio aliejaus reikia alyvuogių aliejaus, iš kurio gaunamas nuostabiai drėgnas pyragas, ir be jokių keistų papildomų skonių. Galiausiai, vietoje kalno cukraus naudojamas tikras šviežias medus.

5. Šis receptas yra universalus. Galite atsisakyti riešutų, jei jums jie nepatinka. Galite kepti šį pyragą be laktozės ar be gliuteno. Galite paversti jį į keksiukus. Kaip tą padaryti ir kitą papildomą informaciją rasite recepto pastabose žemiau.

Užtruksite

50 min

Sudėtingumas

Vidutinis

Porcijos

15

Jums reikės

PYRAGUI

230 g miltų

1 a. š.  malto cinamono

1 a. š.  malto imbiero

1 a. š. kepimo miltelių

½ a. š. druskos

½ a. š. kepimo sodos

340 g nuskustų ir sutarkuotų morkų

80 g pekano riešutų

80 g alyvuogių aliejaus

210 g medaus

120 g pieno

2 kiaušinių, kambario temperatūros

1 a. š. vanilės ekstrakto

SŪRIO KREMUI

220 kreminio sūrio

2 v. š. sviesto, kambario temperatūros

1 a. š. vanilės ekstrakto

1-2 v. š. medaus

Gaminimo eiga

1. Iš anksto įjungiame orkaitę kaisti iki 175 °C. Išklojame kepimo skardą (dėl dydžio žiūrėti pastabas) kepimo popieriumi. Vietoj popieriaus galite ištepti skardą riebalais. Jei gaminsime kreminį sūrį pyragui aplieti, dabar yra pats laikas ištraukti sūrį ir sviestą iš šaldytuvo, kad atšiltų iki kambario temperatūros.

2. Pakepiname pekano riešutus įkaitintoje orkaitėje iki kol pakvips, maždaug 5 minutes. Kai riešutai atvėsta, persikeliame juos ant pjaustymo lentelės ir sukapojame į gabalėlius. Jei norime, paliekame šiek tiek čielų riešutų pyragui papuošti. Sukapotus riešutus įmaišysime į sausų ingredientų mišinį.

3. Dideliame dubenyje gerai sumaišome miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Pridedame kapotus riešutus bei tarkuotas morkas ir viską permaišome. Pasidedame į šoną.

4. Vidutiniame dubenyje naudodami rankinę šluotelę išsukame aliejų ir medų. Mušame kiaušinius ir įplakame. Sudedame pieną ir vanilės ekstraktą. Sumaišome iki vientisumo.

5. Pilame drėgną masę į sausų ingredientų mišinį.  Naudodami šaukštą arba mentelę, pamažu maišome tešlą tik iki kol nebeliks sausų miltų. Keletas gumulėlių nieko nesugadins, tad nepermaišome!  

6. Krečiame tešlą į kepimo formą ir šauname į orkaitės vidurį 45-50 minutėms arba iki kol viršus taps traškus, o vidus tvirtas. Kepimo laikas gali kisti dėl pasirinktos formos dydžio. Tikriname ar duona tikrai iškepusi smeigdami medinį krapštuką į duonos centrą – jis turi likti švarus.

7. Išimame iš orkaitės ir paliekame ant grotelių kol pilnai atvėsta.

8. Kol pyragas vėsta, pasiruošiame sūrio kremą. Pirmiausia, šaukštu ištriname sviestą su medumi iki purios masės. Mažais kiekiais pridedame sūrį ir kaskart gerai įmaišome. Pabaigiame įmaišyti visą sūrį, dedame vanilės ekstraktą ir naudodami šluotelę plakame dar porą minučių, kol kremas taps purus ir vientisas.

9. Skleidžiame kremą ant atvėsusio pyrago ir dedame į šaldytuvą sustingti, mažiausiai 1 valandai.

10. Barstome kapotais riešutais, pjaustome ir skanaujame!

No items found.

Pastabos

MORKOS: Rinkitės kuo mažesnes ir šviežesnias morkas – jos turi geriausią skonį ir reikiamą drėgmę. Lengviausias būdas morkas sutarkuoti yra maisto kombainu su specialiomis grotelėmis. Taip pat galite tarkuoti rankine tarka. Nenaudokite pirktinių iš anksto sutarkuotų morkų – tarkiai per stori ir jau išsausėję, tad pyragas būtų traškus, o ne švelnus ir drėgnas.

MILTAI: Galite naudoti kvietinius baltus miltus, viso grūdo kvietinius miltus, specialius miltus duonai ar kepiniams.

ALIEJUS: Labiausiai tinka alyvuogių aliejaus, tačiau taip pat galite naudoti ir kitokį augalinį aliejų, pavyzdžiui, kokosų.

BE LAKTOZĖS: Naudokite augalinį pieną – migdolų, avižų, ryžių ar kt.

PRIEDAI: Tradiciškai naudojami pekano riešutai, tačiau taip pat tinka graikiniai ar migdolai. Mėgstantys saldžiau gali rinktis iš šokolado gabaliukų, razinų, datulių, spanguolių ar kitų sukapotų džiovintų vaisių. Visgi, rekomenduoju naudoti pekano riešutus - tikrai geriausias variantas.

KEPIMO FORMA: Naudojant 22 cm kvadratinę ar apvalią kepimo formą kepimo laikas nesikeis. Taip pat galite naudoti keksui skirtą formą, tačiau keksinėje pyragas keps šiek tiek ilgiau. Keksinės ir kitų dydžių skardose kepimo temperatūrą palaikykite pastovią ir kepkite tol, kol įsmeigus į pyrago vidurį dantų krapštukas liks švarus.

PASIGAMINK KEKSIUKUS: Ši tešla puikiai tinka ir keksiukams. Eiga ta pati, tik kepimo laikas sutrumpėja iki 25 minučių. Keksiukus taip pat galite aplieti baltu sūrio kremu!

LAIKYMAS: Patartina laikyti šaldytuve, dėl sūrio kremo. Jei nenaudojate kremo, galite palikti pyragą kambario temperatūroje uždarame inde 2-3 dienoms. Nesibaiminkite, kad nesuvalgysite iškart – pyragas išlieka drėgnas mažiausiai keletą dienų. Ilgesniam laikymui dėti į šaldytuvą ar į šaldiklį (būtina tik jei laikysit ilgiau nei savaitę) ir prieš valgant išimti iš anksto.

Receptas adaptuotas iš

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.