>
Pietietiškas drėgnas citrininis keksas

Pietietiškas drėgnas citrininis keksas

Daug angliavandenių
No items found.

Užtruksite

30 min

Sudėtingumas

Vidutinis

Porcijos

1 pailga kekso skarda, apie 15 riekių

Aprašymas

Šis jogurtinis keksas yra ryškaus citrininio skonio, drėgnas ir be galo skanus. Taip pat - paprastai pagaminamas. Jei jums patinka citrinos ir citrininiai desertai, tuomet be abejonės patiks ir šis gaivus pyragas.

Iš esmės, šis keksas – tai liesesnis ir sveikesnis prancūziško ar itališko jogurtinio pusryčių kekso variantas. Vietoje tradicinių ingredientų - sviesto, baltųjų miltų ir cukraus - šis keksas gaminamas naudojant alyvuogių aliejų, pilno grūdo miltus ir saldinamas tik medumi, o didesnis jogurto kiekis sumažina bendrą riebumą ir prideda daugiau baltymų!

Nuotraukose keksas ne toks geltonas ir šviesus, kokį esame įpratę matyti parduotuvėse. Taip yra todėl, nes naudojame medų ir pilno grūdo miltus, kurie patamsina tešlą. Bet ar gi tai problema, kai skonis nenusileidžia gražiajam geltonajam keksui, o apie sveikumą net ir kalbėti nėra ką! Be to, visada galite įvairiai papuošti keksą.

Jums reikės

TEŠLAI

190 g miltų

2 a. š. kepimo miltelių

½ a. š. druskos

115 g medaus

80 g aliejaus

3 kiaušinių

245 g jogurto

½ a. š. vanilės ekstrakto

1 šviežiai tarkuotos citrinos žievelės

CITRININIAM SIRUPUI

40 ml citrinos sulčių

2-3 v. š. medaus

Gaminimo eiga

1. Iš anksto įjungiame orkaitę kaisti iki 160 °C. Išklojame kepimo skardą (12 x 22 cm) kepimo popieriumi. Vietoj popieriaus galite ištepti skardą riebalais.

2. Į vidutinio dydžio dubenį persijojame miltus, kepimo miltelius ir druską. Pasidedame į šoną.

3. Dideliame dubenyje naudodami rankinę šluotelę išsukame aliejų ir medų. Mušame kiaušinius ir įplakame. Sudedame jogurtą, vanilės ekstraktą ir citrinos žievelę. Sumaišome iki vientisumo.

4. Į drėgną masę pamažu įmaišome sausų ingredientų mišinį.  Naudojame šaukštą arba mentelę ir maišome tik iki kol nebelils sausų miltų. Nepermaišome!  

5. Pilame tešlą į kepimo formą ir šaunameį orkaitę 50-55 minutėms. Kepimo laikas gali svyruoti +- 5 minutėmis priklausomai nuo orkaitės, todėl prieš ištraukdami būtinai patikriname ar keksas iškepęs smeigdami medinį krapštuką į kepalo centrą. Jis turi likti švarus.

6. Kol keksas kepa, paruošiame citrininį sirupą: nedideliame prikaistuvyje ant vidutinės ugnies užkaičiame citrinos sultis. Dedame medų ir kaitiname kol medus ištirpsta ir mišinys tampa vientisas bei skaidrus. Atidedame.

7. Kai įsitikiname, kad pyragas tikrai iškepęs, ištraukiame iš orkaitės ir paliekame skardoje šiek tiek atvėsti, apie 10 minučių. Belaukdami, subadome keksą ilgu krapštuku smeigdami iki pat apačios. Kuo tankiau subadysime, tuo geriau sirupas įsigers į biskvitą.

8. Kol keksas dar šiltas, naudodami šaukštelį arba labai plona srovele pilame sirupą ant kekso. Stengiamės, kad sirupas ne nubėgtų į šonus, o įsigertų į vidų.  

9. Prieš pjaustant duodame laiko sirupui įsigerti ir keksui galutinai atvėsti.  

Pastabos

MILTAI: Galite naudoti baltus ar viso grūdo kvietinius baltus miltus, specialius miltus duonai ar kepiniams, spelta ar netgi ruginius. Naudodami miltus be gliuteno pagaminsite keksą be gliuteno!

ALIEJUS: Labiausiai tinka alyvuogių aliejus, tačiau taip pat galite naudoti ir kitokį augalinį aliejų, pavyzdžiui, kokosų ar beskonį saulėgrąžų aliejų.

JOGURTAS: Geriausia naudoti pilno riebumo (10%) natūralų graikišką jogurtą, tačiau tinka ir mažesnio riebumo natūralūs jogurtai. Taip pat galite naudoti jogurtą su citrinų skoniu, bet nepatariu jokių kitų skonių – šiam keksui visai netinka. Be to, jei yra poreikis, visada galite naudoti jogurtą be laktozės.

SIRUPAS: Sakyčiau, kad citrinų glazūra yra būtina, nes ji sudrėkina biskvitą ir prideda kur kas daugiau citrinų skonio. Nenaudojant glajaus pyragas bus sausesnis ir neturės ryškaus citrinos skonio. Jei nelaistysite kekso sirupu, tuomet patariu į tešlą dėti daugiau žievelės, bent nuo dviejų citrinų.

PUOŠIMAS: Siūlau keletą cukraus pudros alternatyvų: kokosų miltai, kokosų cukrus, smulkinti riešutai, baltymų arba pieno milteliai.

LAIKYMAS: 2-3 dienas duona stovi kambario temperatūroje uždarame inde arba pridengta maistine plėvele. Nesibaiminkite, kad nesuvalgysite iškart - keksas išlieka drėgnas mažiausiai keletą dienų. Ilgesniam laikymui dėti į šaldytuvą ar į šaldiklį (būtina tik jei laikysit ilgiau nei savaitę) ir prieš valgant išimti iš anksto.

Receptas adaptuotas iš

Daugiau receptų

Užsisakyk savo stiklainėlį dabar!

PRODUKTAI